Wil je een woning verkopen? Of zet je jouw pand te huur? Wat je ook van plan bent, je moet als eigenaar altijd een aantal documenten kunnen voorleggen. Ga je kopen of huren, dan krijg je al deze papieren voorgeschoteld. Vaak wordt gezegd dat ze enkel dienen om het eigenaars en huurders lastig te maken, maar niets is minder waar. Integendeel, deze documenten zijn er speciaal om kopers, verkopers, huurders en verhuurders te beschermen.
Hoe? Dat leggen we even voor je uit.
Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft inzicht in hoe een woning scoort op het vlak van energie. Hoe lager de energiescore, hoe zuiniger de woning. Die score hangt af van de aanwezigheid en het type isolatie in de vloer, de muren of het dak. Ook beglazing speelt een rol, net als het soort schrijnwerk. Heeft jouw woning een ventilatiesysteem, zonneboiler of zonnepanelen? Dan heeft ook dat een positief effect op het EPC. Let wel op: de energiescore hangt af van de toestand van de woning, en niet van het bewonersgedrag. Wil je een lage energiefactuur? Dan is sowieso ook een energiezuinige levensstijl noodzakelijk.
Van zodra je een woning te koop of te huur aanbiedt, is de kans groot dat je een EPC nodig hebt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het pand, zelfs als hij via een notaris of vastgoedkantoor werkt. Het is belangrijk om te weten dat alle advertenties de energiescore van de woning moeten vermelden. Meer nog: samen met de energiescore moet ook het adres, of het unieke certificaatnummer gepubliceerd worden. Doe je dit niet, dan kan je een boete tot wel 5000€ oplopen!
Een EPC kan enkel opgesteld worden door een erkend energiedeskundige type A. Die bezoekt de woning, verzamelt de nodige bewijsstukken, en stelt het certificaat op volgens een strikt inspectieprotocol. Interessant om te weten: Home 2 Home heeft opgeleide en gecertificeerde energiedeskundigen type A, en kan dus perfect jouw EPC bepalen.
Wie een woning koopt of huurt, krijgt via het EPC onmiddellijk een idee over de energetische waarde van het pand. Bovendien krijg je aanbevelingen over hoe de energiescore van de woning kan verbeterd worden (vooral van toepassing op kopers). Dit speelt een grote rol als je renovatieplannen moet opstellen.
Wil je een lage energiefactuur? Dan speelt jouw levensstijl een grote rol. Laat je altijd alle lichten branden, of verwarm je je woonkamer graag tot 24°C? Verwacht je dan maar aan een hoge energiefactuur. Ben je bewust bezig met energie? Dan zal dat een effect hebben op je verbruik. Op basis van het EPC kan je in ieder geval bewuste keuzes maken voor energiebesparende maatregelen.
Wil je juiste en volledige informatie? Dan raden wij sowieso de website van de Vlaamse Overheid aan. Op www.energiesparen.be vind je een hele sectie omtrent energieprestatiecertificaten. Naast informatie over criteria, werkwijze en verplichtingen, vind je hier ook antwoorden op veelgestelde vragen, en zelfs informatie over hoe je een klacht kan indienen over een EPC.
Meer informatie nodig? Laat het ons gerust weten, en wij doen onze uiterste best om zo snel mogelijk een pasklaar antwoord te bieden. Heb je een EPC nodig? Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.
Jammer genoeg horen we vaak berichten over woningen die afgebrand zijn door een probleem met de elektriciteit. Daarom is het sinds 2008 wettelijk verplicht om in een aantal situaties de elektrische installatie van een woning te laten keuren. Onder andere bij de verkoop van een woning moet je als eigenaar een geldig elektriciteitsattest kunnen voorleggen. Hierin wordt beschreven of de installatie voldoet aan de regels van het “Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties”, kortweg AREI. Eventuele opmerkingen en inbreuken op het reglement worden daarbij opgelijst.
Er wordt een onderscheid gemaakt in de regels en keuringscriteria voor woningen met een elektrische installatie die vóór 1 oktober 1981 in dienst is gesteld. Hou er ook rekening mee dat een keuringsdocument na 25 jaar moet vernieuwd worden.
Belangrijk om weten: het is niet zo dat het keuringsattest moet aantonen dat de installatie conform is met het AREI. Ook als er inbreuken vastgesteld zijn, kan een verkoop doorgaan. De koper moet er dan wel voor zorgen dat er binnen de 18 maanden na het verlijden van de notariële akte een herkeuring plaatsvindt. Op dat moment moet de installatie wel volledig in orde zijn.
Een elektriciteitskeuring moet steeds uitgevoerd worden door een erkend keuringsorganisme. Home 2 Home werkt hiervoor met vaste partners samen. Op die manier kunnen wij de best mogelijke dienstverlening garanderen.
België is een land van doe-het-zelvers. Als er een extra stopcontact of een nieuw lichtpunt nodig is, gaan we vaak zelf aan de slag. Anderzijds moet er toch voldoende voorzichtigheid geboden worden als er met elektriciteit wordt gewerkt.
Om de veiligheid van de bewoners en de inboedel te garanderen, zijn er een aantal minimumvereisten waar elke elektrische installatie aan moet voldoen. Zo wordt gecontroleerd of de nodige elektrische schema’s aanwezig en correct zijn. Maar er wordt bijvoorbeeld ook nagegaan of de aarding voldoet aan de normen, of de differentieelschakelaars voldoende functioneren,…
Hou er rekening mee dat in het geval van een ongeluk als gevolg van problemen met met de elektriciteit, de verzekeringsmaatschappij controleert of een keuringsattest aanwezig is. Er wordt ook gekeken of de installatie conform is met het AREI. Is er geen attest, of is de installatie niet conform, dan bestaat de kans op een lange procedure.
De Federale Overheidsdienst Economie heeft op haar website een sectie gewijd aan elektriciteitskeuringen. Hier vind je tal van definities, voorwaarden, types van controle,… maar ook links naar het wetgevend kader.
Toch nog vragen? Laat het ons gerust weten, en wij doen onze uiterste best om zo snel mogelijk een pasklaar antwoord te bieden. Heb je een elektriciteitskeuring nodig? Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.
Ook voor een stookolietank gelden bepaalde regels. Zo moet elke tank vóór de ingebruikname worden gekeurd. Voor zeer grote tanks is zelfs een milieuvergunning nodig. De regels voor controle van een boven- of ondergrondse tank verschillen ook. Wat wel voor elke tank geldt, is dat wettelijke procedures moeten gevolgd worden als ze definitief buiten gebruikt wordt gesteld. Ook hier hangen de regels af van een aantal parameters.
Iedereen kan zich sowieso vinden in minstens één van deze argumenten. Aarzel dus niet, en zorg voor een centrale verwarming in topconditie.
Wil je juiste en volledige informatie? Dan raden wij sowieso de website van de Vlaamse Overheid aan. Op de pagina “Bouwen & Wonen” vind je een hele sectie omtrent verwarming, onderhoud en keuringen. Naast informatie over criteria, werkwijze en verplichtingen, vind je hier ook folders en brochures die verdere verduidelijking kunnen geven.
Een zeer handig hulpmiddel om jouw verplichtingen als eigenaar of huurder te kennen, is de Verwarmingswijzer. Op basis van enkele eenvoudige vragen krijg je op deze pagina een lijst van alle regels waaraan je moet voldoen.
Meer informatie nodig? Laat het ons gerust weten, en wij doen onze uiterste best om zo snel mogelijk een pasklaar antwoord te bieden. Bespreek je jouw situatie liever persoonlijk? Contacteer ons dan vandaag nog voor een afspraak.
Ook bij verkoop van een woning kan een plaatsbeschrijving nuttig zijn. Zeker als het pand nog bewoond is, is het vooral voor de koper een voordeel als de onderhandse verkoopovereenkomst verwijst naar een plaatsbeschrijving, en niet naar “het pand in huidige staat”.
Een plaatsbeschrijving wordt opgesteld om alle betrokken partijen te beschermen. Zowel huurders als verhuurders, kopers als verkopers kunnen zichzelf veilig stellen met een kwalitatief hoogstaande plaatsbeschrijving:
Jammer genoeg moet een vrederechter regelmatig tussenkomen bij discussies rond schade. In dat geval wordt de plaatsbeschrijving altijd als referentie gebruikt. Wil je problemen vermijden, zorg dan dat dit verslag zo correct en volledig mogelijk is. Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om hiervoor beroep te doen op een expert.
Een plaatsbeschrijving wordt verplicht door de huurwetgeving. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je hierover een specifieke pagina, met tal van referenties, wettelijke kaders en verplichtingen.
Toch nog vragen? Laat het ons gerust weten, en wij doen onze uiterste best om zo snel mogelijk een pasklaar antwoord te bieden. Heb je een plaatsbeschrijving nodig? Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.